تراز سفیدی
مفهوم تراز سفیدی در عکاسی
white balance یا همان تراز سفیدی مبحث مهم اما ناشناسی در عکاسی می باشد که با استفاده از آن می توانید رنگ های موجود در قاب را با بیشترین دقت ممکن در تصاویر خود ایجاد کنید و عکس های طبیعی تری با دوربین دیجتالی یا حتی دوربین موبایل خود بگیرید.
عکاسی دیجیتال دنیای جدیدی به روی این حرفه باز کرد. عکاسی همیشه یک هنر بوده و خواهد بود اما میان هنرهای دیگر که به ابزار وابسته هستند، عکاسی در دسته ای قرار می گیرد که ابزار از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در واقع اگر دوربینی در کار نباشد عکسی هم وجود نخواهد داشت. با توجه به پیشرفت روز افزون فناوری، این ابزار مهم هم روز به روز دستخوش تغییرات می شود. به وجود آمدن دوربین های دیجیتال و به تبع آن نرم افزارهای مختلف ویرایش عکس باعث شد تقریبا همه فرآیند به وجود آمدن یک عکس تغییر کند.
بارها و بارها هم گفته ایم که هرچند بسیاری در برابر این فناوری مقاومت نشان می دهند اما می بینیم که عملا دوربین های قدیمی از بین رفته اند و امروزه همه از دوربین های دیحیتال و یا موبایلشان استفاده می کنند. دوربین های دیجیتال به واسطه فناوری امکانات بسیار زیادی را در اختیار عکاسان قرار می دهند، امکاناتی که به عنوان استفاده کنندگان از این فناوری ها اصلا و ابدا به آن ها توجه نمی کنیم.
یکی از مباحث بسیار مهم در عکاسی که ممکن است برای بسیاری گنگ باشد ، مبحث white balance یا همان تراز سفیدی است.
با اینکه تراز سفیدی از اهمیت مهمی برخوردار است بسیاری از افراد یا در مورد آن اصلا نشنیده اند و یا اگر هم آن را در دوربین دیده اند اقدامی برای تنظیم آن نکرده اند و همیشه آن را بر روی گزینه خودکار گذاشته اند در حالی که بسیاری از مواقع قرار دادن تراز سفیدی بر روی تنظیمات خودکار جواب نمی دهد. در واقع زمانی که عکسی را با فرمت jpg می گیرد دیگر نمی توانید آنطور که باید و شاید و بدون از بین رفتن کیفیت عکس تراز سفیدی آن را توسط نرم افزار تصحیح کنید.
اما دلیل تنظیم تراز سفیدی چیست؟
آیا تا به حال شده عکسی بگیرید و ببینید رنگ ها در آن بسیار به زردی و یا به آبی میل می کنند؟ دلیل اصلی آن تنظیم نکردن صحیح تراز سفیدی است.
در ساده ترین تعریف شما تراز سفیدی را تنظیم می کنید تا بتوانید رنگ های موجود در قاب را با بیشترین دقت ممکن ذخیره کنید. یکی از دلایلی که عکاسان حرفه ای عکس های خود را با فرمت خام می گیرند همین است، چرا که زمانی که با فرمت خام عکاسی می کنید می توانید بعد از گرفتن عکس و در نرم افزارهای ویرایشگر بدون از بین رفتن کیفیت تراز سفیدی را تصحیح کنید.
همین جا بد نیست که در مورد تصور اشتباهی که در مورد ویرایش نکردن تصویر وجود دارد صحبت کنیم. تصوری که به اشتباه بیان می کند اگر تصویر را ویرایش نکنیم در واقع عکسی طبیعی گرفتیم! در حالیکه حقیقت چیز دیگری است و بسیاری از مواقع (منهای ویرایش های داخلی دوربین)، دوربین ها تنظیمات اشتباهی برای تراز سفیدی انتخاب می کنند که منجر به به وجود آمدن عکس هایی بارنگ های کاملا غیرواقعی می شود. اما همه چیز از منبع نور ناشی می شود.
منابع نوری مختلف رنگ های متفاوتی دارند (که این رنگ ها را بر اساس دما طبقه بندی می کنیم).
به عنوان مثال لامپ ها فلورسنت رنگی آبی و سرد دارند در حالی که لامپ های تنگستن نوری گرم و زرد رنگ داشته و رنگ عکس را به همان شکل تحت تاثیر قرار می دهند. به طور کلی رنگ آبی آسمانی در یک سمت این تراز قرار دارد و رنگ گرم و نارنجی نور یک شمع در سمت دیگر.
این که نور موجود در فضا گرم یا سرد است به آسانی برای انسان قابل تشخیص است اما دوربین همیشه این تشخیص را به خوبی انجام نمی دهد و به همین دلیل است که برای منابع نوری مختلف تنظیماتی از پیش تعیین شده دارد. حتی ساده ترین دوربین ها مثل دوربین های موبایل هم تنظیمات تراز سفیدی را دارند.
برای این که بتوانید از تنظیم بودن تراز سفیدی مطمئن شوید نقطه ای در فریم که باید سفید باشد را انتخاب کنید و تنظیمات تراز سفیدی را طوری تنظیم کنید که آن نقطه سفید دیده شود. می توان برای این کار از تمام رنگ های تونال خاکستری هم استفاده کرد و تراز را طوری تنظیم کرد که آن ها همانطور که باید خاکستری به نظر برسند (چرا که میزان استفاده سه رنگ اصلی در آن ها یکسان است). شاید بد نباشد بدانید که برای این کار حتی کلرت هایی با دقت رنگی بالا چاپ شده اند تا شما بتوانید با قرار دادن آن ها در فریم به تنظیمات ایده آل تراز سفیدی برسید.
تراز سفیدی با استفاده از واحد کلوین (دما) بیان می شود . هر چه این عدد کمتر باشد (حدود ۲۰۰۰ کلوین) رنگ گرمتر بوده و به نارنجی نزدیک تر است و هر چه این عدد بیشتر شود به رنگ سرد و آبی نزدیک می شوید(محدوده ۹۰۰۰ کلوین). اگر می خواهید در مورد این اعداد و این که از کجا آمده اند بیشتر بدانید می توانید در مورد جسم سیاه در فیزیک تحقیق کنید.
- توصیه می شود : نور سنجی در عکاسی کلید عکس خوب
به هر حال به شما توصیه می کنیم از این به بعد تراز سفیدی را جدی بگیرید تا عکس های شما طبیعی تر شوند به خصوص اگر با دوربین های کامپکت یا موبایل با خروجی jpg عکاسی می کنید.
دیدگاه ها