چرا دوری از شبکه های اجتماعی را باید تبدیل به عادت کنیم ؟ ?
این روزها اکثریت افراد وابستگی خاصی به گوشی های خود دارند. اما همانطور که انسان ها ذاتا دوست دارند مسیرهای بدی را در این دنیا انتخاب کنند و اشتباهات را تبدیل به عادت نمایند ، وابستگی بیش از اندازه به این وسیله جیبی جذاب می تواند مضرات زیادی داشته باشد. استراحت و فاصله گرفتن از رسانه های اجتماعی می تواند حالتی با طراوت برای همه ما داشته باشد و برای سلامت روان مفید باشد. غیرفعال کردن برخی برنامهها، استفاده از راههای ارتباطی جایگزین و نکات دیگر میتواند به دوری از شبکه های اجتماعی کمک کند.
بسته به اینکه با چه کسی صحبت می کنید و چه کاری انجام می دهید، رسانه های اجتماعی یا یک نعمت هستند یا یک آفت. از طریق این رسانه ها می توانید افراد مشهور را دنبال کنید، آموزش های جدید را کشف کنید و حتی شغلی پیدا کنید، اما با وجود همه کاربردهای آنها، هنوز دلایل زیادی برای عدم استفاده از آنها وجود دارد.
این روزها محتوای پوچ و موج منفی اینستاگرام ایرانی ها را فرا گرفته است. اکثر ما در بحث ها و پست ها بایکدیگر درگیر می شویم ، بدون اینکه درستی محتوای یک خبر را تایید کنیم ، آن را بین دیگر نزدیکان خود پخش می کنیم یا شاید احمق ها را معروف می کنیم !!! آیا وقت آن نرسیده است که تغییر و تحولات فرهنگی را از خودمان شروع کنیم و محتوای پوچ را دنبال نکنیم !
بسیاری از مردم به طور مداوم تلفنها و سایر دستگاههای خود را برای اعلانها چک میکنند و زمان خود را صرف پیمایش در رسانههای اجتماعی میکنند. گاهی اوقات توقف این فعالیت ها دشوار است.
داده های اخیر نشان می دهد که ۵۸.۴ درصد از جمعیت جهان از رسانه های اجتماعی استفاده می کنند. کارشناسان تخمین می زنند که از میان ۲۴ کشور مورد بررسی کاربران ایرانی در رتبه ششم اعتیاد به استفاده از گوشی موبایل قرار دارند.
وقفه در رسانه های اجتماعی یا سم زدایی از رسانه های اجتماعی، دوره زمانی است که در طی آن فرد استفاده از رسانه های اجتماعی را به درجات مختلف متوقف می کند. فرد تعیین می کند که این وقفه چه مدت طول می کشد و چه پلتفرم های رسانه های اجتماعی را شامل می شود.
باهم در این مقاله از لرن پارسی مزایای دوری از شبکه های اجتماعی را بررسی می کنیم و علائمی را که ممکن است زمان این فاصله گرفتن فرا رسیده است را مورد بحث قرار می دهیم.
مزایای دوری از شبکه های اجتماعی
دور شدن از شبکه های اجتماعی، حتی برای مدت کم، فواید زیادی دارد. و تاثیر آن را در سلامت روان و سبک زندگی خود خواهید دید.
خواب بهتر
یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ نشان داد که ترس از دست دادن، معروف به FOMO، باعث استفاده شبانه از رسانه های اجتماعی می شود و باعث اختلال در خواب و مشکلات خواب می شود.
یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ با شرکت ۱۳۲ نفر نشان داد که محدود کردن استفاده از رسانه های اجتماعی به مدت یک هفته با جلوگیری از مشکلات خواب، بهزیستی را بهبود می بخشد.
مطالعه دیگری در سال ۲۰۲۱ نشان داد که محدود کردن دسترسی به اینترنت نوجوانان قبل از خواب از مشکلات خواب جلوگیری می کند، اما برای کسانی که کمتر با رسانه های اجتماعی درگیر هستند مؤثرتر است.
استرس را کاهش می دهد
یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که پرهیز از استفاده از رسانه های اجتماعی برای حدود یک هفته استرس را در کاربران کاهش می دهد. این اثرات در کاربران با وابستگی بیش از حد به رسانه های اجتماعی بارزتر بود.
از افسردگی، اضطراب و ناراحتی های روانی جلوگیری می کند
نویسندگان یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ خاطرنشان کردند که رفتارهای رایج رسانههای اجتماعی، مانند بررسی مداوم پیامها، و استفاده اعتیادآور از رسانههای اجتماعی، عوامل خطر برای اضطراب، افسردگی و ناراحتی روانی هستند. با این حال، آنها همچنین تاکید می کنند که محدودیت هایی برای تحقیق وجود دارد و مطالعه بیشتر ضروری است.
به طور مشابه، مطالعهای در سال ۲۰۲۱ نشان داد که استفاده از رسانههای اجتماعی با افزایش بعدی علائم افسردگی خود گزارششده مرتبط است.
در همین حال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که محدود کردن استفاده از رسانه های اجتماعی به حدود ۳۰ دقیقه در روز به طور قابل توجهی باعث کاهش احساس تنهایی و افسردگی در دانشجویان کارشناسی پس از ۳ هفته می شود.
سلامت روانی را تقویت می کند
پست های شبکه های اجتماعی از اون چیزهایی هست که بدون اینکه متوجه بشید روی روحیه شما اثر منفی میزاره .
نویسندگان یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ از ۶۱ شرکت کننده خواستند به مدت یک هفته از رسانه های اجتماعی خودداری کنند. آنها افزایش قابل توجهی در رفاه روانی و ارتباط اجتماعی پس از دوره پرهیز گزارش میکنند.
آنها همچنین به یک رابطه مثبت بین ارتباط اجتماعی و رفاه ذهنی و یک رابطه منفی بین FOMO و رفاه ذهنی در تحقیقات خود اشاره کردند.
اضطراب را کاهش می دهد
یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که بین اضطراب اجتماعی، تنهایی و اعتیاد به رسانه های اجتماعی رابطه مثبت وجود دارد.
استفاده از رسانه های اجتماعی می تواند باعث ایجاد FOMO و احساس بی کفایتی شود. استفاده از شبکه های اجتماعی ممکن است منجر به تنهایی، اضطراب و افسردگی شود. دوری از رسانه های اجتماعی ممکن است به کاهش اضطراب و تنهایی ناشی از FOMO کمک کند.
اینها اصلی ترین مشکلات استفاده از شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام بودند. که شاید وجود آن ها را در زندگی خود حس نکنید. ولی با ترک استفاده از این شبکه های اجتماعی می توانید بهبود سلامت روان و درون را در خودتان حس کنید!
نشانه هایی که نشان می دهد تو باید از اینستاگرام دور باشی ⭐
اگر رسانه های اجتماعی منجر به هر یک از موارد زیر شود، ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که از شبکه های اجتماعی فاصله بگیرید :
- مکرراً از پستها، نظرات یا موضوعات پرطرفدار افراد در رسانههای اجتماعی عصبانی یا ناامید شوید.
- تمایل به مقایسه زندگی، بدن، شغل، روابط، رفاه یا عوامل دیگر با سایر افراد در رسانه های اجتماعی دارید.
- اولین چیزی که پس از بیدار شدن از خواب چک می کنید، رسانه های اجتماعی است.
- مشاهده افزایش علائم اضطراب یا افسردگی
- گذراندن زمان قابل توجهی در رسانه های اجتماعی
- خواب ناکافی یا مشکل در به خواب رفتن
- بررسی اعلان ها در حین کار یا در حین فعالیت و مهمانی یا جمع های دوستانه ، خانوادگی
- وارد شدن به مشاجره در رسانه های اجتماعی
- احساس غرق شدن در پست های رسانه های اجتماعی
- احساس ناامیدی از دریافت نکردن هرگونه تعامل با یک پست یا نظر
- از دست دادن تمرکز یا نادیده گرفتن کارهای خانه
- احساس وسوسه برای رقابت با دیگران در رسانه های اجتماعی – به عنوان مثال، برای لایک یا فالوور بیشتر
نکاتی برای دوری از شبکه های اجتماعی
در زیر چند استراتژی عملی وجود دارد که ممکن است به افراد کمک کند تا فعالیت خود را در رسانه های اجتماعی ترک کنند.
یک هدف ایجاد کنید
هر فردی نیازهای منحصر به فردی دارد و ممکن است اهداف متفاوتی برای دوری در شبکه های اجتماعی داشته باشد. با این حال، رفتارهایی که ممکن است مفید باشند عبارتند از:
- خودداری از پیمایش بی فکر
- اجتناب از درگیر شدن در گفتگوها، موضوعات یا بحث های ناسالم و موج منفی
- توقف استفاده از یک برنامه خاص برای تعداد معینی از روزها
- استفاده از شبکه های اجتماعی حداکثر ۲۰ دقیقه در روز
در مورد مدت زمان استراحت رسانه های اجتماعی تصمیم بگیرید
برخی از افراد ممکن است با وقفههای کوچکتر شروع کنند و به تدریج به وقفههای مهمتری برسند. ممکن است زمانی که به تعطیلات یا خارج از شهر می روید، استراحت را امتحان کنید. روال های مختلف و برنامه های سرگرم کننده ممکن است دوری از رسانه های اجتماعی را آسان تر کند.
برنامه ها را حذف کنید
ممکن است فردی به طور بازتابی برنامه ها و اعلان های رسانه های اجتماعی را بررسی کند. حذف برنامهها ممکن است به شخص کمک کند تا بررسی خودکار آنها را متوقف کند، زیرا برای اینکه بتواند دوباره به سیستم وارد شود، باید برنامهها را دوباره دانلود کند.
خاموش کردن اعلانهای گوشی نیز ممکن است کمک کند. دستگاههای جدیدتر ممکن است به افراد اجازه دهند اعلانها را در هر برنامه سفارشی کنند.
- بدردت میخوره : نحوه غیرفعال کردن اعلان ها از هر برنامه در اندروید
اکانت ها را به طور موقت غیرفعال کنید
اگر افراد متوجه شوند که حذف برنامه ها موثر نیست، ممکن است به طور موقت حساب های خود را غیرفعال کنند. ممکن است به این معنی باشد که زمان بیشتری طول می کشد تا آنها بتوانند دوباره به حساب خود وارد شوند.
به دنبال فعالیت ها یا وظایفی باشید که جایگزین رسانه های اجتماعی شوند
هر زمان که فردی تمایل زیادی به بازدید از سایت های رسانه های اجتماعی داشته باشد، می تواند به دنبال فعالیت های جایگزین باشد. یکی از مزایای پرهیز از رسانه های اجتماعی این است که ممکن است فرد زمان بیشتری برای انجام کارهای دیگر داشته باشد.
این فعالیت ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ملاقات حضوری با یک دوست
- یادگیری یک مهارت جدید
- پیدا کردن یک سرگرمی جدید
- تمرین تمرکز حواس یا مدیتیشن
- ورزش کردن
راه های دیگری برای حفظ ارتباط بیابید
برخی از افراد از برنامه های رسانه های اجتماعی به عنوان ابزار ارتباطی اولیه برای کار استفاده می کنند. یک فرد ممکن است از ابزارهای دیگری برای حفظ ارتباط با همکاران استفاده کند، از جمله:
- پیامک زدن
- کنفرانس ویدیویی
- ایمیل زدن
از طرف دیگر، یک فرد میتواند از عملکرد پیامرسانی در برخی از پلتفرمهای رسانههای اجتماعی بدون مرور یا پیمایش در خود پلتفرم استفاده کند.
خلاصه
رسانه های اجتماعی به بخش مهمی از زندگی بسیاری از مردم تبدیل شده اند. طیف وسیعی از فواید و آسانی ها را ارائه می دهند، اما می تواند اثرات مضری نیز داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد که دوری از شبکه های اجتماعی ممکن است تأثیرات مثبتی بر سلامت روانی افراد داشته باشد.
یک فرد می تواند تکنیک های مختلفی را برای کاهش استفاده از اینستاگرام یا استراحت امتحان کند. در مراحل حاد برخی افراد ممکن است بخواهند در مورد استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی و سلامت روان خود با یک متخصص مراقبت های روانی صحبت کنند.
دیدگاه ها