دلایل صدا دادن هارد چیست ؟
هارد یکی از سخت افزارهای خارجی مهم در هر رایانه و سیستمی می باشد ، هارد ها معمولا به مرور زمان دچار اختلالاتی همچون کندی ، بدسکتور و یا پخش صداهای عجیب و غریب از خود می شوند. شاید شما هم به مانند خیلی دیگر از کاربران رایانه ، به دنبال دلایل صدا دادن هارد رایانه خود باشید. در برخی مواقع این صداها طبیعی می باشند ولی در برخی مواقع صداها می توانند ناشی از یک مشکل در هارد شما باشند.
از جمله صداهایی مثل صدای خرخر هارد ، صدای سوت و صدای تق تق یا تیک تیک از جمله صداهایی هستند که می توانند از هارد دیسک یک رایانه شنیده شوند. به همین بهانه ما تصمیم گرفتیم در این مقاله به سوال یکی از دوستان در رابطه با این موضوع اشاره نماییم.
سوال : سلام لرن پارسی، هارد سیستم من به تازگی سرو صدای زیادی می کند، اولا اگر امکان دارد علت آن را بگویید، دوم هم این که آیا راهی برای از بین بردن این صداها وجود دارد؟
دلایل صدا دادن هارد چیست ؟
مشکل مطرح شده در خصوص صداهای هارد، دلایل مختلفی می تواند داشته باشد از جمله خرابی هد، گیر کردن محور در هنگام چرخش، بی ثباتی هد، خراب بودن لایه مدیا و یا حتی بدسکتور و …، البته هر کدام از این موارد صداهای متفاوتی را ایجاد می کنند که در مدل های مختلف هارد نیز، صدای ایجاد شده در یک مشکل خاص، یکسان نمی باشد. به طور عمده یکی از اصلی ترین عواملی که موجب ایجاد صدا از هارد می گردد، ضربه خوردن به هارد است. اگر هارد شما ضربه بخورد، به نوعی دچار شوک می گردد و با جابه جایی محور آن، مشکلی به وجود خواهد آمد که منجر به ایجاد صداهایی خواهد شد که به گوشتان رسیده است. این مشکل در رابطه با سی دی رام ها هم به وفور مشاهده می شود. به هر حال با توجه به این که هارد یکی از مهم ترین بخش های سیستم شماست و این که تمامی اطلاعات شما روی هارد قرار دارد، باید این موضوع را جدی بگیرید.
این مشکل ممکن است به دلایل زیادی رخ دهد، مانند:
هدهای خواندن/نوشتن نامناسب یا بازوی محرک نامناسب
یکی از رایج ترین دلایل این مشکل، هد خواندن/نوشتن نامناسب یا ناهماهنگی در بازوی محرک است . این مشکلات می تواند به دلیل ساییدگی و پارگی تدریجی قطعات یا آسیب فیزیکی رخ دهد .
وقتی این اجزا آسیب می بینند، هد نمی تواند به بخش های دیسک مناسب برسد و داده ها را بخواند . بنابراین محرک به تنظیم مجدد ادامه می دهد و باعث ایجاد صدای کلیک می شود.
برای رفع این مشکلات، فرآیند جایگزینی بازوی محرک و هدهای خواندن/نوشتن از یک درایو دهنده سازگار است .
باید در مکانی تمیز و با دستان دقیق و ماهر انجام شود . حتی کمی خراش یا ناهماهنگی می تواند به شدت شانس بازیابی اطلاعات را مختل کند. با این حال، کارشناسان ماهر بازیابی اطلاعات تقریباً همیشه می توانند داده ها را از چنین هارد دیسک هایی بازیابی کنند.
خرابی سیستم عامل (منطقه خدمات).
درایو دیسک سخت حاوی یک مکان خاص به نام ناحیه خدمات یا ناحیه سیستم است که سیستم عامل را ذخیره می کند . این بخش از نرم افزار مسئولیت تمامی عملکردهای دیسک را بر عهده دارد.
پس از اتصال هارد دیسک، کامپیوتر ابتدا تمام اطلاعات لازم روی سیستم عامل را برای مقداردهی اولیه و شناسایی درایو می خواند . اگر این ناحیه خراب شود، هد خواندن/نوشتن نمی تواند اطلاعات مناسب را دریافت کند. بنابراین محرک منطقه خدمات را جستجو می کند و سپس بارها تنظیم مجدد می شود و باعث کلیک می شود.
هر سازنده درایو از سیستم عامل اختصاصی خود برای درایوها استفاده می کند، بنابراین بازیابی آنها تلاش بسیار دشواری است. ممکن است بتوان خرابی جزئی را با ابزارها و نرم افزارهای تخصصی بازیابی کرد، اما تضمینی نیست.
مسائل برد مدار
PCB هارد دیسک ممکن است به دلیل مشکلات برق/الکتریکی یا آسیب فیزیکی آسیب ببیند . چنین آسیبی می تواند باعث انواع مختلفی از مشکلات، از جمله کلیک کردن هارد دیسک شود.
اگر هارد دیسک نتواند محرک را به درستی کار کند ، این قطعه هر بار ریست می شود و باعث کلیک می شود. همچنین اگر محرک حرکت نکند، می تواند صدای بوق ایجاد کند، اما این مسئله دیگری است.
برای یک هارد دیسک که به دلیل مشکل PCB کلیک می کند، روش کلی بازیابی این است که PCB را با دیگری از یک درایو دهنده سازگار تعویض کنید.
تکنسین همچنین باید تراشه رام برد مدار اصلی را جدا کند و آن را به تراشه جدید متصل کند، زیرا حاوی دستورالعملهای منحصربهفردی برای کار با درایو است.
Platters آسیب دیده
آسیب فیزیکی به صفحات مانند خراش (به دلیل هد خواندن/نوشتن) یا ساییدگی و پارگی میتواند بخشهای دیسک و در نتیجه دادههای آنها را خراب کند. اگر بخشهای دارای ناحیه سرویس آسیب ببینند ، محرک نمیتواند این ناحیه را شناسایی کند و در نتیجه مشکل صدا ایجاد میشود.
این بدترین سناریو است و حتی متخصصین بازیابی بسیار با تجربه ممکن است نتوانند اطلاعات داخل آن را بازیابی کنند.
فراموش نکنید که داشتن بک آپ یا همان پشتیبان از اطلاعات ضروری، امری حیاتی است و باعث می شود اگر هارد شما سوخت یا بلایی سر آن آمد که اطلاعات قابل بازیابی نبودند، خیالتان آسوده تر باشد، به هر حال اگر تجربه کافی در این زمینه ندارید تشخیص از روی صداها مقداری سخت خواهد بود و بهتر است به تعمیرکار ارجاع داده شود.
همچنین برخی از صداها از هارد کاملا عادی می باشد و بیانگر کارکرد صحیح هارد در دستگاه می باشد .
در هنگام صدا دادن هارد چه کاری باید انجام دهید ؟
اولین کاری که باید انجام دهید اینست که باید متوجه شوید آیا صدای ایجاد شده از هارد دیسک می باشد یا از سایر سخت افزارهای رایانه این صدا به گوشی می رسد. به عنوان مثال ، اگر کابل های برق و دیتا را از هارد دیسک جدا کنید اما همچنان هنگام بوت شدن رایانه ، سروصدا را می شنوید ، مشخص است که مسئله مربوط به هارد دیسک نیست.
از سوی دیگر ، مهم است که سعی کنید هر سناریویی را برای مشخص کردن منبع داشته باشید. اگر هنگام وصل کابل برق سر و صدای شما از بین رفته باشد اما وقتی کابل دیتا را به دیسک سخت وصل می کنید ، صدا دوباره ایجاد می شود ، احتمالاً شما نیاز به تعویض کابل داده دارید.
اگر مطمئن هستید که درایو دیسک سخت مشکل دارد ، بهتر است از نرم افزار تشخیص ایراد هارد دیسک رایگان استفاده کنید ، در حال حاضر در بسیاری از سایت های اینترنتی می توانید این نرم افزارها را دانلود نمایید . همچنین نرم افزارهای تشخیصی پیشرفته تر با هزینه ای که از طرف توسعه دهندگان نرم افزار شخص ثالث تهیه می شود ، در دسترس است.
هنگام اجرای نرم افزار تشخیصی ، بهتر است همه برنامه های دیگر را ببندید و درایورها یا دستگاه های دیگری را که آزمایش نمی کنید ، جدا کنید تا نتایج بهتری دست پیدا کنید.
اگر تصحیحاتی که توسط نرم افزار تشخیص انجام شده است ، به طور موقت صدای هارد دیسک را برطرف نکرد ، یک نسخه پشتیبان کامل از سیستم خود انجام دهید و فورا هارد را جایگزین کنید .
اگر نرم افزار تشخیص به شما کمک می کند تا صداهای تق تق هارد را حل کنید ، به خاطر داشته باشید که این تنها یک راه حل موقت است. احتمال وجود دارد ، هارد دیسک دوباره شروع به صدا دادن کند.
راه حل دائمی این است که از سیستم خود نسخه پشتیبان تهیه کنید و هرچه سریعتر هارد دیسک را جایگزین کنید.
با این حال ، در موارد نادری هارد دیسک فقط هنگام دسترسی به داده های خاص در درایو خود سر و صدایی دارد ، می توانید آن دسته از بخش های خاص که مقصر هستند را با برخی از نرم افزارهای تشخیصی آن تعمیر کنید.
جلوگیری از صدا دادن هارد و سالم نگه داشتن آن
در اینجا یک یا چند روش ساده را با استفاده از برخی ابزارهای جالب بیان خواهیم کرد تا هارد شما دچار آسیب دیدگی نشود.
برای کاربران رایانه ، خرابی هارد یک کابوس ترسناک است. اما همه درایوهای سخت دیر یا زود خراب خواهند شد. و هیچ کس نمی تواند جلوی آن را بگیرد. کاری که ما می توانیم انجام دهیم این است که برخی اقدامات مؤثر برای طولانی کردن عمر هارد دیسک خود را انجام بدهیم .
وقتی هارد دیسک خراب شد ، تمام اطلاعات داخلی از بین می روند. بنابراین ، قبل از اقدام برای جلوگیری از خرابی هارد دیسک ، بهتر است از داده های خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.
به طور متوسط ، عمر هارد دیسک ۶ سال یا بیشتر است. اگر هارد دیسک زودتر از آن خراب شود ، گاهی اوقات ممکن است تقصیر تولید کننده باشد. اما در واقع در بیشتر موارد ، این به دلیل رفتارهای روزانه ما است. تا زمانی که از هارد خود مراقبت خوبی داشته باشیم و زنگ خطرات تهدیدهای خارجی را حفظ کنیم ، می توانیم با سهولت عمر آن را طولانی کنیم.
نکته ۱ : از لرزش جلوگیری کنید
همانطور که همه ما می دانیم ، سریعترین و رایج ترین روش خرابی یک هارد دیسک ، آسیب جسمی است. حتی اگر در معرض اختلال بسیار ناچیزی قرار داشته باشد ، قسمت های متحرک در هارد دیسک می توانند نقص عملکرد داشته باشند. مهم نیست که ضربه ، محکم باشد یا خیلی آرام، همه آنها می توانند هارد دیسک را از بین ببرند ، به ویژه هنگامی که هدها سعی در خواندن و نوشتن داده روی صفحه دارند. بنابراین ، برای کاربران رایانه رومیزی ، هرگز نباید هارد دیسک را از روی کامپیوتر به داخل کیس نصب کنید! علاوه بر این ، مهم است اگر از کامپیوتر رومیزی استفاده می کنید ، باید به خوبی پیچ و مهره های محل نصب هارد دیسک را سفت کنید تا هارد در هنگام کار کردن لرزش نداشته باشد.
نکته ۲ : کنترل گرما
جدای از آسیب های جسمی ، گرمای بیش از حد مسئله دیگری در خرابی های دیسک سخت است. افزایش دما می تواند از تهویه نامناسب ، هوای گرم، محیط بیش از حد گرمایشی و غیره رخ دهد. تمام اجزای رایانه ، از جمله هارد ، دارای محدوده مشخصی از دمای مطلوب هستند. هنگامی که دمای درایو بیش از دامنه مشخص شده باشد ، در معرض خطر قرار می گیرید. از این رو ، برای محافظت از هارد دیسک خود ، باید گرمای آن را کنترل کنید. می توانید از دو جنبه اقدام کنید. یکی تضمین تهویه کافی برای رایانه است. مورد دیگر این است که مرتباً گرد و غبار موجود در رایانه را پاک کنید تا هارد به طور عادی کار کنند.
نکته ۳ : Defragmentation
در واقع تکه تکه کردن پرونده عاملی است که تقریباً مورد استفاده کاربران قرار نمی گیرد. البته صادقانه بگویم ، انجام ندادن آن نمی تواند مستقیماً باعث خرابی هارد شود. اما می تواند خواندن و نوشتن داده ها را برای هارد دیسک سخت تر کند. با گذشت زمان ، هارد دیسک فرسودگی بیشتری را پشت سر می گذارد و در آخر نیز آسیب هایی را متحمل می شود. بنابراین ، در این سناریو ، رویکرد منحصر به فرد انجام عمل defragmentation هر چند وقت یکبار است . این نرم افزار قادر است حجم جستجوی دیسک سخت شما را در جستجوی قطعات پرونده کاهش دهد. در دراز مدت ، عمر هارد دیسک به طور مطلق طولانی خواهد شد. با این حال ، باید این نکته را در نظر داشته باشید که defragmentation بیش از حد مکرر پیشنهاد نمی شود. تنها در صورت وجود تکه تکه شدن ۵-۱۰٪ ، درایو از کار افتادن شما می تواند بهترین نتیجه را کسب کند.
- توصیه می شود : نحوه Defragment هارد در ویندوز ۱۰
نکته ۴ : اکثر اوقات هارد را روشن و خاموش نکنید
بدون تردید ، اگر مرتباً دیسک سخت خود را بوت کرده و آن را خاموش کنید ، منجر به ساییدگی اضافی در درایو می شود ، در این صورت لازم است که اقدامات مربوط به چرخش و بدسکتور را تکرار کنید. از این رو ، اگر می خواهید چند ساعت یا حتی کمتر از کامپیوتر فاصله بگیرید ، بهتر است کامپیوتر و هارد دیسک خود را در حالت خواب زمستانی یا حالت خواب بگذارید. اما اگر چندین روز قصد کار با رایانه خود را ندارید ، یادتان باشد که آن را خاموش کنید ، این کار نیز باعث صرفه جویی در برق نیز می شود.
بنابراین اگر هارد دیسک شما شروع به صدا دادن کرد، در اسرع وقت آن را جدا کنید تا از آسیب بیشتر جلوگیری کنید . سپس، آن را به یک شرکت بازیابی قابل اعتماد یا متخصص ببرید تا محتویات آن را بازیابی کند . یا آن را تعمیر کنید و هرچه سریعتر یک بکاپ از اطلاعات مهم خود روی آن بگیرید.
سلام خسته نباشید وقت بخیر من هارد وسترن دجیتال بنفش گرفتم موقع.روشن شدن سیستم چند ثانیه صدا میده. صدای کم است به نظرتون این صدا مشکل داره با برنامه تست کردم سلامت هارد ۱۰۰درصد .بدسکتور نداشت هارد .فقط موقع روشن شدن صدا میده
سلام یه چند روزی هست که هاردم صدا میده…..چون دوتا هارد اچ دی دی ۱ ترابایتی دارم نمیدونم مشکل از کدوم هست …یکیشون رو سال ۹۲ تهیه کردم و یکیشون رو اسفند ۱۴۰۰…سوالم اینه از کجا بفهمم مشکل از کدوم هست…..اون جدید برنامه و سیستم عامل روش نصب هست و دارم از اون کار میکشم…و قدیمیه حدودا ماهی یک یا دو بار دارم برای ذخیره فیلم ازش استفاده میکنم و موندم مشکل از کدومه ؟
کابل یکی از خود ها روجدا کن و سیستم رو روشن کن واگه صدا نداد مشکل ازدیکی هارو دیگس