دستورات مفید CMD
در اینکه واسط کاربري سیستم عامل ویندوز در طول سال ها پیشرفت هاي چشمگیري داشته، شکی نیست. در این هم بحثی نیست که تقریبا تمام اعمال در این سیستم عامل را می توان از طریق ماوس و کلیدهاي میانبر انجام داد. با این حال، هنوز هم کارهاي مرسومی هستند که براي انجامشان به محیط فرمان یا Command Prompt نیاز دارید. البته در بسیاري از موارد، انجام این اعمال بدون نیاز به اجراي دستور غیرممکن نیست، اما از قدیم گفته اند کاري که با باز کردن cmd و اجراي یک خط دستور کاري جواب می دهد، چرا با ده کلیک ماوس؟! حالا در این مقاله می خواهیم به معرفی ۱۰ تا از دستورات مفید CMD که بسیار پرکاربرد هستند بپردازیم.
- همچنین بخوانید : حذف ویروس ها در رایانه با CMD
دستورات مفید CMD
در ادامه کاربردی ترین و پراستفاده ترین دستورات CMD ویندوز را باهم مرور خواهیم کرد.
IP و آنچه به آن مربوط است
دستور ipconfig یکی از کلاسیک ترین و کاربردي ترین دستورات محیط فرمان ویندوز است. با اجراي این دستور اطلاعات مربوط به IP کامپیوتر، Gateway پیش فرض و تنظیمات TCP/IP و البته موارد دیگری در این زمینه برای تمام اتصالات کامپیوتر (واي فاي، شبکه و…) به نمایش درمی آید.اگر این اطلاعات برایتان کافی نیست، می توانید با افزودن all/ به پایان این دستور، تمام تنظیمات و اطلاعاتی همچون DNS Server و MAC Address کامپیوترتان را هم مشاهده کنید.
درایورها در محیط فرمان
اگر تا الان فکر می کردید که تنها راه دیدن فهرست درایورهاي نصب شده در ویندوز، رفتن به قسمت DeviceManager است، باید بگوییم اشتباه می کردید! یکی از دستورات جالب ، محیط فرمان ویندوز driverquery است که با اجراي آن، تمام درایورهاي نصبی به همراه نام، نوع و تاریخ نصبشان برایتان فهرست می شود.
فقط اگر این دستور را اجرا کردید، از بلندبالا بودن این فهرست متعجب نشوید، چون نمایش تمام درایورهاي نصب شده در ویندوز معمولا فهرستی طولانی خواهد بود.
بررسی اتصال به اینترنت و مسیر آن
دستو ping از قدیم دستوري دم دستی براي چک کردن اتصال به اینترنت یک کامپیوتر بوده است و جزو دستورات مفید CMD می باشد. کافی است بنویسید ping google.com (یا به جاي گوگل هر سایت دیگري) تا کامپیوترتان تلاش کند بسته هایی (packets) به سرورهای این سایت بفرستد و اطلاعات این رفت و آمد براي شما به نمایش درآید. یکی از نکات جالبی که این دستور به همراه خود دارد آن است که با پینگ نام هر سایت، می توانید آي پی سرور سایت را که بسته ها به آن فرستاده می شود، ببینید.
علاوه بر پینگ، دستور کمی پیچیده تر tracert هم هست که براي نمایش مسیر یک بسته تا رسیدن به مقصد (یک سایت) به کار می رود. مثلا با اجراي tracert google.com می بینید که یک بسته از کامپیوتر شما براي رسیدن به سرور سایت گوگل از چه گره هایی (node) عبور می کند و اگر جایی کندي سرعت وجود دارد، مربوط به کدام گره است.
خاموشی با تاخیر
معمولا چگونه کامپیوترتان را خاموش می کنید؟ دکمه پاور را می زنید یا از منوي استارت ، shutdown را انتخاب می کنید؟ حالا اگر بخواهید تعیین کنید که کامپیوتر مثلا بعد از یک ساعت خودش خاموش شود، چه می کنید؟ در محیط فرمان با یک دستور می توانید این کار را به راحتی انجام دهید! دستور shutdown همانطور که از نامش مشخص است، براي خاموش کردن کامپیوتر مورد استفاده قرار می گیرد. این دستور جزو دستوراتی است که براي اجرا حتما نیاز به پارامتر دارد و یکی از این پارامترها t/ است که برای تنظیم زمان خاموش شدن به کار می رود. به این صورت که مثلا می نویسید shutdown /t 60 که کامیپوتر پس از ۶۰ ثانیه خاموش شود. به جاي ۶۰ هر زمانی به ثانیه را می توانید بگذارید.
جالب است بدانید به کمک همین دستور و با استفاده از پارامتر r/ (یعنی shutdown /r) می توانید کامپیوتر را ري استارت کنید. در اینجا هم امکان تنظیم زمان مثل قبل وجود دارد.
سیستم مشکل دارد؟
ویندوز هر چقدر هم که خوب کار کند و همه چیز هم سر جایش باشد، نمی تواند این دغدغه را از ذهن کاربران بزداید که ممکن است جایی از سیستم مشکلی داشته باشد! براي این که خیالتان از درست بودن فایل هاي سیستمی راحت شود یا اگر خطایی هست بیابید ، از دستور sfc /scannow استفاده کنید که با اجراي ابزاري به نام System File Checker فایل هاي مهم سیستم عامل را چک کرده و در صورت وجود خطا براي رفع آن نیز تلاش می کند.
مشاهده رمز عبورهای وای فای
رمز عبور ذخیره شده براي یکی از شبکه هاي واي فاي را که قبلا به آن متصل شده اید به یاد نمی آورید؟ مشکلی نیست. دستور netshwlan show profile SSID key=clear از دستورات مفید CMD می باشد که براي این کار به کمک شما می آید. کافی است در این دستور به جاي SSID نام شبکه را بگذارید تا رمز آن را در قسمت Security settings مشاهده کنید. اگر هم دقیقا نام شبکه را مطمئن نیستید، دستور netsh wlan show profile را اجرا کنید تا نام شبکه هاي ذخیره شده در کامپیوترتان به نمایش درآید.
داده ها را کاملا نابود کنید
این دستور خوراك آنهایی است که نگران بازیابی اطلاعات از اطلاعات پاك شده روي یک هارد هستند. دستور cipher که در اصل براي رمزنگاري و مسائل مربوط به آن به کار می رفته است، دستور خطرناکی است که با استفاده از آن به صورت \:ciper/w:C تمام داده هاي داخل درایو C (یا هر درایو دیگري که حرف آن را به جاي C بگذارید) پاك شده و رویشان داده هاي رندم نوشته می شود تا کسی نتواند این اطلاعات را بازیابی کند! در نوشتن این دستور دقت کنید که فاصله اي میان :w/ و نام درایو (\:C) وجود ندارد. بنابراین دفعه بعدي که خواستید یک هارد قدیمی را کاملا پاك کنید ، لازم نیست به دنبال نرم افزار خاصی بگردید، Cipher کار شما را راه خواهد انداخت!
مشاهده مشخصات سیستم
خیلی ها براي دیدن مشخصات سیستم به قسمت System در کنترل پنل می روند، اما این قسمت صرفا اطلاعات محدودي را در اختیار کاربر می گذارد و مشاهده مشخصات کامل یک سیستم با جزئیاتی مانند نسخه بایوس یا اطلاعات کارت شبکه از این طریق امکان پذیر نیست. دستور systeminfo nv اینجا به کار می آید که با اجراي آن، این مشخصات براي شما به طور یک جا فهرست می شود.
انرژی دستوری!
دستور (Power Config) powercfg دستور جالبی است که به وسیله آن می توانید اعمالی در زمینه مصرف انرژي و Power Options لپ تاپ یا کامپیوتر انجام دهید. براي مثال با افزودن پارامتر batteryreport/ گزارشی در مورد سلامت باتري لپ تاپ تان دریافت کنید که در فایلی در این آدرس زیر ذخیره می شود :
C:\Windows\system32\battery-reoirt.html
از دیگر ویژگی هاي این دستور، فعالسازي یا غیرفعال کردن امکان Hibernate است که با استفاده از پارامتر H/ قابل انجام است.
دیدگاه ها